Sörmland

Föräldrar vilse i Cyberrymden

Föräldrar har dålig kontroll över vad deras barn och ungdomar gör ute på Internet och organisationen Klassmorfar i Sörmland vill hjälpa föräldrar att få en större inblick i den värld som barn och ungdomar rör sig i på Internet. Särskilt för unga tjejer kan det finnas många faror ute på nätet. 

Föreläsaren Anders Carlsson var igår inbjuden av organisationen Klassmorfar i Sörmland att berätta om faror och fallgropar. Han menar att det kan vara lockande för unga tjejer att ta bilder av sig själva och sen lägga ut, men att det kan locka personer som har tveksamma motiv.

Och konsekvenserna av sitt eget Internet användande det har barn och ungdomar enligt Anders Carlsson alldeles för dåligt koll. Men än värre tycker han det är att vuxna har så dålig koll på det som sker ute i Cyberymdern.

Enligt den internationella undersökning Norton Online Living report är det endast 58 procent av de svenska föräldrarna som anser sig veta vad barnen gör då de är uppkoppalde på nätet. 

Julia Carlsson som går i sjuan på Djurgårdsskolan i Eskilstuna, tycker att det är viktigt att man som tonåring har en privat sfär och att det kan vara svårt för föräldrarna att veta när ungdomarna går över gränsen och hamnar på för djupa vatten.

Karin Frimodig
karin.frimodig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".