Flen

Flen betalar minst till Bris

Flens kommun betalar i år sämst av alla i organisationen Bris Region Öst. Bris, barnens rätt i samhället, ansöker årligen om pengar från regionens 22 kommuner och i år ligger Flen och Katrineholm längst ner på listan över hur kommunerna betalar.

– Där har man kanske inte sett nyttan av vår verksamhet och vi kanske heller inte har varit tydliga med vad vi kan erbjuda, säger Birgitta Mäki, chef för Bris Region Öst till Sveriges Radio Östergötland. 

Bris region Öst ansöker årligen hos kommunerna om att få fyra kronor per barn i bidrag. Mest generösa i regionen är Nyköping, Vadstena, Ödeshög, Åtvidaberg och Kinda som alla ger fyra kronor eller strax därunder i bidrag i år.

Sämst i regionen betalar Flen med 1,36 per barn och Katrineholm med 1,38 per barn, följt av Östergötlands största kommun Linköping med 1,47 per barn.

Regionchef Birgitta Mäki tror att skillnaderna kommunerna emellan kan ha att göra med vilken politisk nämnd som beslutar om bidraget och hon tycker det vore bättre om nämnderna tog ett gemensamt ansvar för Bris istället.

– Ibland är vi med i kultur och fritidsnämnden och slåss med idrottsföreningarna och ibland konkurrerar vi om pengarna inom vård och omsorg.

Har Ni pengar så det räcker? 

– Vi skulle behöva vara med tillgängliga, ha fler telefonlinjer öppna och har fler chattar så vi ligger efter i förhållande till behovet.

Raina Medelius, SR Östergötland
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".