Det är på sommarspelen vid Nyköpings hus som Skoghags son fått jobb.
Nyköping

Politikers son fick skådespelarjobb

Sonen till kulturpolitikern, Ulla-Karin Skoghag i Nyköping har fått det enda längre lokala skådespelar-jobbet i den nya komprimerade föreställningen av Nyköpings Gästabud. Det här har väckt allmänhetens misstankar om svågerpolitik.

Men Comedy Art Theatre, som den nya entreprenören på Nyköpings hus heter, slår bestämt ifrån sig att det skulle handla om svågerpolitik.

– Hade han sagt vem han var hade det kanske legat honom i fatet mer än det varit positivt, men han hade i alla fall fått jobbet för att han var helt klart bäst av de som sökte, säger L Per E Petterson som är teatergruppen Comedy Art Theatres vd.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande, folkpartisten Ulla-Karin Skoghag, har varit drivande vad gäller att få en förnyelse till stånd vad gäller sommarens dramaaktiviteter vid Nyköpingshus.

Den här förnyelseprocessen, där Teater Sörmland efter tiotalet år inte kunde svara upp mot politikernas kravunderlag, har väckt mycket upprörda känslor bland nyköpingsbor.

Nyköpingsbor som kanske inte alltid har varit så flitiga besökare på Gästabudsföreställningen, men som ändå känt att det har varit ”deras teatergrupp” som nu knuffats bort från den historiska marken runt Nyköpingshus.

När nu Ulla-Karin Skoghags son, i konkurrens med 4-5 stycken andra sökanden, fick den enda rollen som Comedy Art Theatre annonserat ut lokalt, så har det förstås fått folk att lyfta på ögonbrynen.

– Det luktar ju lite svågerpolitik. 

– Han verkar ju ha halkat in på en räkmacka, men jag vet ju inte bakgrunden.

Det är några kommentarer från folk i Nyköping om saken.

Folkpartiets gruppledare, Göran Silfverling, säger att när han hörde talas om det här så tog han reda på vad som hänt. Och kom fram till att Skoghags son fått sin anställning tack vare sin kompetens och inte för att han var son till en politiker.

Ulla- Karin Skoghag själv menar att hon inte hade en aning om att hennes son hade sökt jobbet förrän han ringde till henne och var glad över att ha fått det.

– Jag pratade med tjänstemän och mina kolleger inom politiken och alla var överens om att jag måste låta min son söka ett jobb alldeles själv som jag inte har med att göra, säger Skoghag.

Skoghag menar att hon ofta sticker ut med sin borgerliga politik men att hon inte är ensam om att fatta beslut och tex att Gästabudsspelet görs om.

Nu menar hon får hon stå i skottgluggen för att hon INTE agerar när hennes son får jobb som skådespelare i den nya ensemblen som ska spela just Gästabudsspelet i sommar.

Urban Hedqvist
urban.hedqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".