Svensk Handel kräver nu krafttag mot butiksrån.
sörmland

Kräver krafttag mot rån

Stölder och rån har den senaste tiden slagit hårt mot den Sörmländska handeln. Och nu kräver organisationen Svensk Handel, att något görs för att få stopp på det här, både i länet och i landet i stort. För rånen kostar handeln runt 12 miljarder kronor varje år.

– Man måste börja reagera på allvar och smverka mellan olika grupper, menar Patrik Larsson som driver en butik i Eskilstuna.

Svensk Handel har nu fått nog och kräver av politikerna att de gör något åt alla stölder och rån som sker runt om i landet. 40 000 namnunderskrifter ska i dagarna lämnas in till justitieminister Beatrice ask, där handelsanställda kräver att försök till rån ska ha samma påföljd som fullbordat rån.

Och problemen handlar inte bara om förlorade pengar enligt Svensk Handel. De personliga tragedierna och hotet mot handeln som en attraktiv arbetsplats är något som måste tas på allvar. Och Patrik Larsson butiksägare i Eskilstuna vill se fler poliser i omlopp.

– Om polisen syntes lite mer skulle det kännas tryggare, menar butiksägaren Patrik Larsson.

Man brukar ju hävda att det är säkrare att handla med kort, hur ser du på det?

– Kortbedrägerierna ökar ju de också men när det funkar med kort så är ju det bra, menar Larsson.

Micael Sterklint
micael.sternklint@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".