Fastighetsaffär i Oxelösund kan skada kommunen

Det kommunala bostadsföretaget i Oxelösunds försäljning av en hyresfastighet till sin egen servicechef, som sen i sin tur ska hyra ut lägenheter i fastigheten, kan skada förtroendet för kommunen. Det menar kommunförbundets förhandlare, Lotta Kärger som utrett frågan om Bissylslor.
En förtrodendeskadlig bisyssla innebär att den som arbetar inom en kommun inte bör eller får ha en verksamhet vid sidan av sitt huvudsakliga arbete som kan skada förtroendet för kommunen i allmännhetens ögon. När det gäller det aktuella fallet i Oxelösund så ligger hanteringen, till synses, på gränsen till vad som är tilllåtet. Det går att utläsa av den utredning som låg till grund för den nya lagen om förtroendeskadlig bisyssla, menar Lotta Kärger. En utredning som även Benita Wikström, ordförande i kustbostäders styrelse läst, men hon menar att reglerna om förtroendeskadlig bissysla inte gäller eftersom det helägda kommunala bostadsbolaget är ett aktiebolag och därför, rent juridiskt, undatas från reglerna. Men hon håller med om att ärendet är känsligt. Speciellt eftersom VD:n för bostadsbolaget och Servicechefen som köpt hyresfastigheten är gifta.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".