Salmonella kan smitta via slam

Salmonella kan spridas via avloppsslam som används som gödsel, det visar en undersökning av SVA, statens vetrinärmedicinska anstalt som tidningen Dagens nyheter skriver om i dag.
Att använda avloppsslam som gödsel har tidigare kritiserats av bland annat Lantbrukarnas riksförbund, LRF, men när det nu visar sig att slammet även kan sprida salmonella kommer det som en överaskning för sörmlands LRF:s ordförande Bo Rundqvist. Enligt DN:s artikel så har SVA funnit salmonella bakterier i 69 % av proverna som tagits på s.k råslam, alltså obehandlat avloppsslam och i nära hälften av de prover som man tagit på s.k rötat eller komposterat slam, slam behandlats för att spridas på åkrarna. SVA menar i sin rapport att det behandlade avloppsslammet inte håller en bra hygienisk nivå. Bo Rundqvist ordförande för lantbrukarnas riksförbund LRF i Sörmland menar att avloppsslam idag endast används till s.k energigrödor eller på spannmål som exporteras. Vill man som lantbrukare exempelvis sälja sin mjölk till Arla så är det strängt förbjudet att gödsla med slam. Men från och med år 2005 är det förbjudet att lägga slam på avfallstippar, då vill man se att slammet istället ingår i kretsloppssamhället, en tanke som Bo Rundqvist ställer upp på.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".