Många vill ge flyktingar asyl

Samtidigt som politiker från både höger och vänster nu vill ge amnesti för att de drygt 2 000 gömda flyktingar som finns i Sverie ska kunna få stanna här, så har polisen aktivt börjat leta efter den gömda kosovoalbanska familj vi följt i våra sändningar under hösten.
Polisens uppgift är att verkställa utlänningsnämndens avvisningsbeslut. Polisen har dels sökt upp Ismas, pappan i familjens bror, och ställt frågor om familjen och dels letat efter Isma på den arbetsplats han jobbade på innan familjen gick under jorden. Familjen har fått avslag i utlänningsnämnden på sin ansökan om uppehållstillstånd och polisen försöker nu verkställa avvisningen. Detta trots att familjen för en tid sedan fick ett löfte att få träffa dåvarande migrationsminister Maj-Inger Klingvall, ett möte som familjen haft stora förhopppningar kring, men som ställts in i väntan på att den nye ministern installeras. I morse berättade vi om en moderat riksdagsmotion att låta de gömda flyktingarna få stanna här, ett förslag som skulle kunna bli en räddning för Ismas familj. Förslaget stöds av vänsterpariets riksdagsledamot Charlotta Bjälkebring. Vi har också talat med fyra av länets fem socialdemokratiska riksdagsledamöter, ingen av dem stöder förslaget att ge gömda flyktingar asyl.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista