SÖRMLAND

SD säger att granskning gynnar partiet

Sverigedemokrater har under partiträffar och möten uttalat sig främlingsfientligt och skämtat på ett rasistiskt vis vid flera tillfällen. Detta har framkommit sedan Sveriges Radios program Kaliber spelat in partimöten i smyg. Adam Marttinen, som är ordförande för Sverigedemokraterna i Sörmland säger att han tycker att partiet bör reagera hårt på avslöjandet.

– Jag ser inga jättestora problem i det långa loppet utan det kanske rent utav är bra att en sådan här granskning genomförs och att man på djupare sätt ser de problem som finns i partiet. Det kanske är svårt att se själv, säger Adam Martinen.

P1:s program Kaliber har med dold mikrofon tagit upp ljud på olika möten som Sverigedemokraterna haft i Göteborg, Malmö och Stockholm. Bland annat så sa en medlem att han förbjudit sin son att ta hem en somalisk kompis och hade Somaliern kommit in i lägenheten så hade pappan behövt bryta upp golvet.

Vid ett partimöte i Göteborg kallade en partimedlem personer från andra länder för barbarer.  Andra på mötet skrattar eller håller med.

– Det uttalandet står i strid mot vad vi tycker som parti, säger Adam Marttinen.

David Nilsson Hamne
david.nilsson-hamne@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".