Dålig miljö på Eskilstunas förskolor

Det finns en rad brister i inomhusmiljön på Eskilstunas förskolor. Det visar en undersökning av kommuens 70 förskolor som miljöförvaltningen har gjort.
De 70 skolorna fick över 300 anmärkningar tillsammans gällande bland annat bristande hygien, städning och ventilation. En bidragande orsak är att många av förskolorna är gamla och underhållet eftersatt. Det menar Karin Arvidsson, förskolelärare och Päivi Koskela, barnskötare på Skiftingehus förskola i Eskilstuna. En av de förskolor som fick flest anmärkningar. Många av de 70 förskolor som finns i Eskilstuna befinner sig i samma situation som Skiftingehus förskola. De byggdes för länge sedan och underhållet har varit inriktad på det mest nödvändiga. Resultatet har i många fall blivit att både inomhus och utomhusmiljön försvårar för personalen att hålla exmepelvis rent och skapa en bra miljö för barnen. I Skiftingehus fall innebär det här att personalen upplever att flera barn med exempelvis allergier är sjuka mer än nödvändigt. De flesta bristerna handlar om städning i kombination med vad man kallar ytskador. Det vill säga väggar, golv, dörrar och så vidare som skadats och därför är svåra att rengöra. Skfitingehus förskola stod klar i början av 70 talet och både Karin Arvidsson och Päivi Koskela tycker att det är hög tid för en genomgripande renovering.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".