SÖRMLAND

Kycklingstopp på flera håll

Landstinget Sörmland har beslutat att tillfälligt sluta servera kyckling. Detsamma gäller flera av länets kommuner. Det efter larmen om glas i kycklingköttet. Marianne Backrud-Hagberg är enhetschef på Landstinget Sörmland Service Kost och hon säger att hon tror att patienter och matgäster är oroliga för att äta kyckling och att landstinget inte vill utsätta dem för det.

Kronfågel har fått samtal från personer som säger att de har hittat främmande föremål i kyckling som har tillagats i storkök. Om det är ytterligare glasfynd är inte bekräftat och det undersöks nu av företaget.

Men i nuläget gör Kronfågel inga fler återkallelser av kyckling. Företaget säger att det inte verkar spela någon roll hur många produkter de drar tillbaka eftersom det kommer in nya larm hela tiden, som gäller helt olika produkter och producenter. Men nu väljer alltså landstinget och flera kommuner att ta bort kyckling från menyn.

Elisabet Stenman som är chef för Strängnäs kommuns måltidsservice säger att även om leverantörerna säger att det inte har förekommit några glaslarm i kyckling i storköksprodukter så kan de inte ge några garantier.

Därför väljer man nu att med omedelbar verkan sluta köpa in och servera kycklingprodukter.

– Det handlar om att sätta barnens och de äldres säkerhet i fokus, säger Elisabet Stenman.

Ellen Forslund
ellen.forslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".