Flera hundra personer samlades idag i Stadsparken i Eskilstuna för att demonstrera mot kommunens besparingsplaner inom skolan. Foto: Reino Helin
ESKILSTUNA

Lärare protesterar mot besparingar

Upprördheten över de planerade nedskärningarna inom skolan i Eskilstuna sprider sig nu. På torsdagen demonstrerade flera hundra lärare och elever i centrala Eskilstuna. Initiativet till demonstrationen togs av lärare på Skogstorpsskolan. Politiker fanns också på plats.

– Vi vill väcka en samhällsdebatt. Vi har det väldigt tufft i skolan och att då skära ner kommer bidra till att kvalitén kommer att försämras, säger Biljana Sekaric, lärare på Skogstorpsskolan.

Kraftiga besparingar kan innebära personaluppsägningar och minskade bidrag till skolorna och eleverna. Dessutom gör Eskilstuna kommun nu en snabbutredning där man undersöker möjligheten att lägga ner en eller flera skolor redan till i höst.

– Man kan inte spara på våra barn och ungdomar, säger Biljana Sekaric, lärare på Skogstorpsskolan.

Flera hundra lärare och elever fanns på plats när demonstrationen inleddes vid Kloster kyrka vid 16.30-tiden på torsdagen.

– Vi har väldigt låga anslag jämfört emd andra kommuner i Sverige. Skolinspektionen riktar kritik om att vi inte ger tillräckligt stöd till eleverna och då försöker man banta på en verksamhet som redan nu är smal. Jag är orolig för hur barn som idag har svårt att klara godkänt ska klar sig. Jag är rädd att jag som lärare inte ska räcka till, menar Lasse Andersson.

”Ge oss en bra skola”, ”Satsa på vår framtid”, ”Vad ska vi fira 350 år för?” var några budskap på demonstrationsskyltarna.

– Vad är viktigast, gator eller skolan, att vi kör bra eller att vi har en bra framtid för våra barn. Det är inte bra att spara på lärare och rersurser. Det syns redan nu att det är stora barngrupper. Det leder till oro. Det är ju vår framtid, säger Ulrika Thorén, tvåbarnsmamma från Eskilstuna.

Urban Hedqvist
urban.hedqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".