Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Neddragningar orsak till dålig städning?

Problemet med den dåliga städningen i förskolorna i Eskilstuna kan ha sin orsak i en allt för ansträngd arbetssituation för de anställda inom förskolan.
-Golvstädningen funkar bra, där har man en rutin att det kommer städare dagligen. Men de andra ytorna än golven, hyllor och fönsterbräden, det kanske ligger på personalen, på förskollärarna och barnskötarna, säger miljö- och hälsoskyddsinspektören Magnus Zeilon. Och de hinner inte alltid med städningen eftersom barnen kommer i första hand. I takt med att kommunens ekonomi blivit allt mer ansträngd har man försökt att spara in, effektivisera och rationalisera förskoleverksamheten. Det har i sin tur lett till att det blivit fler barn per förskolelärare och barnskötare. I samma takt som arbetsbelastningen ökat har också nya arbetsuppgifter lagts på personalen. En typisk sådan arbetsuppgift är, menar Magnus Zeilon, just städningen av vissa ytor. Tidigare har vi berättat att personal på Skiftingehus förskola misstänker att barn med allergier blivit sjuka i onödan på grund av att städningen blivit eftersatt eller svår att genomföra. En anledning till det är i sin tur att underhållet på många förskolor är eftersatt och det därför finns mycket skador i inomhusmiljön på exempelvis väggar och golv, där det samlas damm och smuts. Men miljöinspektören Jessica Mähler, som medverkat vid undersökningen, vill dock betona att det totala intrycket från samtliga förskolor inte är dåligt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".