SÖRMLAND

Grön el inte alltid bättre

Det är nästan omöjligt för den konsument som köper grön el att veta vad det valet egentligen ger för effekter på miljön. De gröna elavtal som leverantörerna säljer är ofta egna sammansatta produkter med helt skilda krav och effekter på miljön.

Idag finns en uppsjö gröna produkter på elmarknaden, men få av dom ger några konkreta effekter alls på miljön, enligt transportforskaren Per Kågesson, som menar att den gröna elen är ett reklamtrix snarare än en insats för miljön.

Leverantören kan ha en certifieringsgaranti som ger intryck av hårda miljökrav och förnyelsebar produktion, men det är inte lätt att förstå vad certifieringsgarantin egentligen innebär. Strängnäs energibolag Sebab säljer till exempel miljövarudeklarerad vattenel som är EPD-certifierad.

– Det innebär en ursprungsmärkning av hur mycket vattenkraften påverkar klimatet som helhet, säger Benny Larsson, marknadschef på Sevab.

Vad skillnaden är mellan Sevabs EPD-certifierad miljövarudeklarerade vattenel och den vattenkraft som till stora delar förser oss med el är svårt att få kläm på. Enligt Naturskyddsföreningen är just den ursprungsmärkning som Benny Larsson talar om inte alls en miljömärkning, utan talar helt enkelt bara om var elen har sitt ursprung. Och att elen kommer från vattenkraft ger inga garantier för att det inte har miljöpåverkan, enligt Mathias Gustavsson, som ansvarar för Bra miljöval på Naturskyddsföreningen.

– Det finns en lagstiftning kring marknadsföring av produkter med miljöargument, men den hanteras olika och lite taffligt, säger Mathias Gustavsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".