Bild på hitlerhälsning var arrangerad

Den bild som tidningen Aftonbladet publicerade i lördags på två hitlerhälsande män i samband med musikfesten på Kuggnäs motorgård utanför Nyköping var arrangerad.
Det hävdar polisen i Nyköping och lägger ned den förundersökning som inletts med anledning av den publicerade artikeln och bilden. Förundersökningsledare Sune Asp, säger till Sveriges Radio Sörmland att polisens spanare kunde se hur fotograferingen som ledde fram till den publicerade bilden arrangerades. Sune Asp riktar hård kritik mot Aftonbladet för bristande pressetik, men tidningens ansvarige utgivare är i dagsläget inte misstänkt för något brott med anledning av publiceringen. Sveriges Radio Sörmland har också talat med två pressfotografer som var med vid fotograferingen och som stöder polisens uppfattning. En av dem, Ulf Carlsson, frilansfotograf som bevakade Kuggnäsfesten, tar på sig ansvaret för den arrangerade fotograferingen. Hans bilder publicerades dock inte. Han säger att Aftonbladets fotograf inte kan ha missat att det hela var arrangerat.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista