Polismordet

RPS-kritik mot polisen tillbakavisas

Det finns inget som tydde på att den man som sköt ihjäl en polis i Nyköping för två år sedan borde ha hanterats av en piketstyrka. Det säger länspolismästaren Mats Kirestam mot bakgrund av en utredning om polismordet 2007. Rikspolisstyrelsen tycker att 55-åringen var så farlig att han borde ha hämtas in av nationella insatsstyrkan eller en specialiserad piketstyrka från Stockholm.

– I det här fallet hade polisen inte tillräckliga indikationer på farligheten. Det var en händelse som normalt sett skulle hanteras av lokalpolisen, säger länspolismästare Mats Kirestam.

Det var sommaren 2007 som en polis sköts till döds av en 55-årig man i Nyköping, som skulle hämtas in för psykiatrisk tvångsvård.

Innan mannen hämtades in skickade polismästaren ut ett mejl till berörda poliser. Där skrev han att rättspsykiatrin betraktar 55-åringen som en av landets två farligaste personer och att han hade en samling knivar hemma.

Enligt Rikspolisstyrelsen ska farliga personer hämtas in av nationella insatsstyrkan eller en piketstyrka, men polisen i Nyköping skickade ut en egen grupp med poliser.

Länspolismästare Mats Kirestam menar att det inte fanns någon anledning att ta in poliser utifrån, eftersom 55-åringen enligt polisens information inte hade några skjutvapen hemma.

Men Lars Engström på Rikspolisstyrelsen säger att en person inte behöver ha skjutvapen hemma för att betraktas som farlig.

– En farlig person behöver inte bara ha skjutvapen. Den kan ha kniv eller explosiva varor. Den här mannen ansågs vara en av de två farligaste i landet.

Frågan om en insatsstyrka var inte avgörande för att hämtningen av mannen gick så snett, enligt Rikspolisstyrelsen.

Men Rikspolisstyrelsen menar att man i liknande situationer i framtiden bör tänka på att kalla in en styrka utifrån.

- Det är det sättet man tillämpar när man har tillräckliga indikationer att en personer är farlig. Då handlar det om skjutvapen, säger Länspolismästaren Mats Kirestam.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".