Nya besparingar på P10 i Strängnäs

P10 i Strängnäs ska spara sju miljoner kronor resten av året. P10 har nu en vecka på sig att se över vad de kan spara på. Hela det svenska försvaret ska spara uppemot 500 miljoner i år.
- Det blir tufft, säger regementschefen Bengt Degerman.
I ett internt dokument som TT tagit del av beskrivs de kommande nedskärningarna som "genomgripande förändringar för förbandsverksamheten" resten av året. Man räknar med en neddragning med 500 miljoner kronor jämfört med vad förbanden bett om för att klara verksamheten. - Vi har ganska få påvrkbara kostnader, så kallade rörliga kostnader för resten av det här året, säger regementschefen på P10, Bengt Degerman. Värnpliktiga drabbas Fram till på torsdag ska nu ledningen för P10 fundera på exakt vad de kan spara på. Men enligt Bengt Degerman finns inte så mycket att välja på. De värnpliktiga kommer att drabbas, menar han. - Det blir värdnpliktsutbildningen och kompetensutbildningen för våra anställda som kommer att drabbbas. Vi kan inte påverka hyror och löner. Han tror att det är svårt att fatta beslut så snabbt. - Naturligtvis kan man ställa in en övning med en månads varsel och spara pengar. Dystra besked Värnpliktsutbildningen 2003/2004 påbörjas, men målet blir bara att soldaterna ska klara uppgift i kompani, inte brigad som annars bedöms som centralt. De värnpliktiga ska hemförlovas så tidigt som möjligt inom ramen för försvarets befogenheter, efter avslutad utbildning, uppger TT. Ett dystert besked för årets värnpliktiga: värnpliktsutbildningen 2004/2005 prioriteras före värnpliktsutbildningen 2003/2004. Övningar kommer att inställas. Bara övningar som Högkvarteret särskilt godkänt får genomföras. Diverse utbildningar och planerade verksamheter ska genomföras, men med reducerad ambitionsnivå. Men allt skärs inte ned. Försvaret måste följa lagar och ingångna avtal. Pågående och planerade internationella insatser ska fullföljas. Nationell och internationell beredskap ska vidmakthållas, heter det. Men Operativa insatsledningen (Opil) ska pröva de nationella beredskapskraven, en formulering som tyder på framtida sänkt beredskapsnivå. Man fortsätter planera för att delta i internationella övningar nästa år. Men vid planeringen ska antalet resor nedbringas till lägsta nivå och anmälas till högkvarteret för prövning. (SR Sörmland/TT)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".