Höjda avgifter för sopor i Eskilstuna

Om ett par veckor slutar Eskilstuna, som sista kommun i länet, med att lägga brännbara sopor på tippen. I nästan 50 år har sopor kastats på avfallstippen Lilla Nyby, men nu ska de istället till Linköping och förbrännas. Det här innebär troligtvis höjda avgifter för en del kunder, säger Göran Holmström, arbetsledare på det kommunala bolaget Eskilstuna Energi och Miljö.
- När man står här på tippen och vet hur mycket sopor vi har slängt under åren...ja, det är hemskt. Det är viktigt att få bort mycket av det här, säger Göran Holmström, arbetsledare på Eskilstuna Energi och Miljö I januari 2002 blev det lag på att kommunerna inte får lägga brännbart avfall på tippen. Men Eskilstuna fick dispens eftersom det inte fanns någon förbränningsanläggning som kunde ta emot soporna. Sopsorterare premieras Efter att Linköping nu byggt ut sin anläggning ska soporna alltså skickas dit. Hur kommer då kunderna att påverkas av det här? Ja, till en början märks ingenting, men Eskilstuna kommun har tankar på att genom sopavgifterna uppmuntra invånarna att sortera mer. På så vis hoppas man att mängden sopor till Linköping inte ska bli alltför stor och dyr, det säger Göran Holmström. - Vi premierar de som sorterar och det blir en högre avgift för de som inte sorterar. Vi ska försöka få ett sådant system, det verkar fungera bra.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".