Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kärv ekonomi förbättrar inte brister på förskolor

Föräldrar, barn och personal på förskolorna Eskilstuna kan räkna med bristande städning, hygien och allmänt underhåll även i fortsättningen. Kommunen har inte pengar till att förbättra de brister som finns, enligt en undersökning av miljön på förskolorna.
- De kommunala ekonomierna har minskat succesivt sedan 80-talet och då är det investeringssidan som blir eftersatt, säger Kajsa Hansen, barn- och utbildningsnämndens ordförande (v). En inspektion som kommunes miljö- och hälsoskyddsinspektörer gjorde gav över 300 anmärkningar om brister inom förskolorna i Eskilstuna, exempelvis bristande städning och hygien. Enligt Kajsa Hansen saknas pengar och det ser inte heller ut som om det kommer att finnas pengar inom en överskådlig framtid. Mindre pengar Eskilstunas investeringsbudget för i år är drygt 150 miljoner kronor. Det kan i och för sig tyckas vara mycket, men då ska man komma ihåg att den tidigare legat kring 300 miljoner kronor. Halveringen av investeringsbudgeten innebär, enligt Kajsa Hansen, att det blir svårt att få råd med generellt underhåll. Den typ av underhåll som efterlyses på flera håll inom kommunens förskolor. Många av förskolorna ägs av det kommunala fastighetsbolaget, Kommunfastigheter. När det gäller underhållet har det länge varit oklart, menar Kajsa Hansen, om vad kommunen som hyresgäst till det egna fastighetsbolaget egentligen kan begära när det gäller underhåll. - Både kommunen och Kommunfastigheter måste bli mer professionella i sitt kontraktskrivande mellan varandra. Det måste bli klart och tydligt vad vi som hyresgäster kan förvänta oss av Kommunfastigheter så att inte barnen kommer i kläm, säger Kajsa Hansen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".