Extra pengar till kommunerna

Skattehöjning aktuellt i Eskilstuna

För att undvika kraftiga nedskärningar i Eskilstuna kan det bli aktuellt med en skattehöjning. Det beskedet ger den politiska majoriteten, socialdemokraterna och vänsterpartiet. Den dåliga ekonomin gör att majoriteten ser tre sätt att förbättra ekonomin, en skattehöjning, att täcka underskottet med sparade pengar eller spara på annan kommunal verksamhet för att undvika nedskärningar inom skolan nästa år.

Idag kom regeringen med beskedet att kommuner och landsting får extra pengar för de kommande tre åren för att lindra effekterna av finanskrisen och lågkonjunkturen, som inneburit försämrade ekonomi för kommunerna genom misnkade skatteintäkter och ökad arbetslöshet.

Sörmlands kommuner och landstinget får sammanlagt drygt 491 miljoner de kommande tre åren. Eskilstuna får sammanlagt närmare 122 miljoner.

– Regeringen kan inte lastas för finanskrisen, men den bär ett stort ansvar för jobb- och välfärdskrisen. Trycket blev för hårt och regeringen medger att den har ett ansvar för välfärden, menar socialdemokraterna och vänsterpartiet. 

I år blir det kraftiga nedskärningar i Eskilstuna, bland annat inom skolan. Kommunen har bland annat aviserat att en eller flera skolor kan komma att läggas ner redan i höst. Det är först nästa år som regeringens extra pengar kommer. Enligt den senaste prognosen saknas 200 miljoner i Eskilstuna nästa år.

Eskilstuna är bara en kommun som brottas med hur ekonomin ska gå ihop. I flera kommuner pågår diskussioner om att varsla personal. Men enligt regeringen ska de extra pengar som nu satsas minska risken för det.

– Det är för lite och för sent, men det är välkommet att vi får goda planeringsförutsättningar, säger Hans Ekström, kommunsstyrelsens ordförande i Eskilstuna (S).

Det positiva i regeringens vårproposition är, enligt Hans Ekström, den förändring som gjorts i kommunernas balanskrav vilket möjliggör att pengar som kommunen sparat under goda tider nu kan användas i sämre tider för att täcka upp en del av underskottet.

Den dåliga ekonomin gör att den politiska majoriteten ser tre sätt att förbättra ekonomin; en skattehöjning, att täcka underskottet med sparade pengar eller spara på annan kommunal verksamhet för att undvika nedskärningar inom skolan nästa år.

– Det finns en gräns för hur stor underbalanseringen ska vara. Om vi ska minska nedskärningskraven som vi vill göra så måste vi se till att vi har råd att göra det, säger Hans Ekström.

Landstinget brottas med stora ekonomiska problem och  landstingsrådet, socialdemokraten, Jörgen Danielsson tror inte att de extra pengarna från staten räcker.

– Regeringens beslut ör en lindring, men kommer inte lösa problemen med stora underskott. Pengarna påverkar inte de beslut som redan är tagna. eftersom arbetslösheten ökar och skatteintäkterna minskar så kan det leda till fler uppsägningar och ännu tuffare nedskärningar. Landstingssektorn är i kris.

Men kristdemokraten Marie-Louise Forslund Mustaniemi berömmer regeringen för de extra pengarna och säger att det är ett välkommet tillskott till landstinget.

– Det här är en väldigt bra hjälp. Det är ju många som har skrikit efter att regeringen ska gå in och stötta kommunerna och nu gör man det. Det är viktigt nu att kommunala och regionala politiker inte raserar välfärden nu.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Micael Sternklint
micael.sternklint@sr.se

Urban Hedqvist
urban.hedqvist@sr.se

Så här mycket pengar får de sörmländska kommunerna, 2010-2012

Eskilstuna: 121 856 009 kr  
Flen: 20 740 655 kr
Gnesta: 13 086 167 kr
Katrineholm: 41 405 459 kr
Nyköping: 65 531 111 kr
Oxelösund: 14 360 201 kr
Strängnäs: 40 772 942 kr
Trosa: 14 607 037 kr
Vingåker: 11 570 439 kr
Landstinget: 147 398 580 kr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".