Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya förändringar för vårdcentraler

Alla vårdcentraler i Eskilstuna kommer att få ett större ansvar för äldre patienter och kroniskt sjuka. Det framgår av en skrivelse från hälso- och sjukvårdschefen till Landsingets nordvästra hälso- och sjukvårdsnämnd. Bakgrunden är en utvärdering av Kungsgatans läkarmottagning.
Den visar bland annat att för många äldre och kroniska patienter är hänsvisade dit. I ett svar på en motion om att lägga ut läkarmottagningen på entrepenad skriver hälso- och sjukvårdschefen, Anders Ahlgren, att det inte är aktuellt eftersom vårdcentralernas och läkarmottagningens uppdrag och dimensionering nu ska ändras. Men det ska ske "successivt och varligt så att inte de fördelar som nu har uppnåtts vad gäller arbetsmiljön raseras". Varje vårdcentral ska i högre grad ta ett områdesansvar. Torshällas vårdcentral har fungerat, enligt den modellen och Eskilshems vårdcentral kommer i den upphandling som nu sker att få ett tydligt områdesansvar, menar Ahlgren. Planering pågår för att lägga ut Eskilshem på entrepenad. Familjer splittras Ett annat problem som finns är att familjer splittras mellan sin "egen" vårdcentral och Kungsgatans läkarmottagning. Är man inte listad hos en läkare på den vårdcentral man tidigare tillhörde är man hänvisad till Kungsgatan, som varit hårt belastad. Distriktssköterskornas ansvarsområde kvarstår och försvårar deras arbete eftersom de ska ha kontakter både med vårdcentralerna och läkarmottagningen i centrum. Hälso- och sjukvårdschefen, Anders Ahlgren, skriver också till nämnden att en av fördelarna med hyrläkarsystemet är att det går att relativt snabbt anpassa läkarresurserna till de behov som finns och uppstår. Sex hyrläkare fanns på Kungsgatan i början av augusti.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".