Mälardalens högskola
ESKILSTUNA

Högskoleutbildning för arbetslösa

Den som har blivit uppsagd från sitt jobb inom industrin eller vill kombinera arbete och studier erbjuds en ny skräddarsydd utbildning på Mälardalens högskola i vår. Utbildningen är ett led i att mildra effekterna av lågkonjunkturen.

– Vi har sett att regionen drabbats av varsel, framförallt i november och december. Vi såg att vi har faktiskt möjlighet att bidra till en förbättrad situation gernom att utbilda de som blir uppsagda och får tid över till en vidareutbildning, säger Anders Hellström, ansvarig för utbildningen på Mälardalens högskola.

Utbildningen som Mälardalens högskola satsar handlar om att ge arbetslösa inom industrin eller de som vill kombinera arbete med studier baskunskaper i lean production, som enkelt uttryckt handlar om att göra produktionen så effektiv som möjligt. Utbildningen är anpassat för industrin.

– Man kan vässa sig när det gäller att planera i produktionen i ett företag så att flödet blir mer rakt på, så att det går snabbare att producera.

Kursen vänder sig till framförallt unga och personer med specialistkompetens inom industrin eller äldre, mer erfarna personer som vill komplettera eller fördjupa sig.

I samband med den här kursen erbjuder högskolan också utökad studievägledning, säger Anders Hellström, ansvarig för utbildningen på Mälardalens högskola.

– Vi har tittat på framförallt de som blivit uppsagda inom industrin och har några års erfarenhet och då har vi anpassat innehållet så att man ska kunna tillgodogöra sig det även om man inte har formell högskolebehörighet. Klarar man examinationen kan man få högskolepoäng, men gör man inte det så har man ändå fått en bra utbildning, menar Hellström.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".