Hasselknopp samt hasselhänge på samma gren.
sörmland

Pollensäsongen i full blom

Pollensäsongen har nu börjat, en jobbig tid för många allergiker. Men det finns hjälp att få och många har redan vänt sig till närmaste apotek.

– Vi har börjat märka nu och eftersom det ska bli varmt så ökar det no framöver, säger Liselotte Karlsson som är apotekstekniker på apoteket Vita tigern i Eskilstuna.

Karlsson rekommenderar att den som vet med sig att hon eller han är pollenallergisk ska börja med att ta allergitabletter. Om det inte hjälper med tabletter så kan man fylla på med ögondroppar eller nässpray.

Pollenallergi eller hösnuva orsakas av pollen från olika träd och växter. Vanligast är att man är allergisk mot björk- gräs- och gråbopollen.

Symptomen är oftast rinnande näsa, nysningar o klåda i ögon och näsa. Det kan också bli tungt att andas.

Varje år mäter man mängden pollen på olika platser i landet, bland annat i Eskilstuna.

Björg Rognsvåg är biomedicinsk analytiker på Unilabs mikrobiologen och hon jobbar just med att mäta hur mycket pollen det är i luften.

– Vi rapporterar sådana pollen som är allergiframkallande, säger Rognsvåg som även tycker att pollensäsongen har kommit igång något sent i år.

Fredrik Lorenzoni
fredrik.lorenzoni@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".