Att göra två koppar caffelatte kostar 18 öre hos familjen Rudborg.
sörmland

Smartare mätare sparar energi

Från första juli i år ska alla hushåll i landet ha elmätare som lätt kan läsas av en gång i månaden. Men med hjälp av smartare elmätare än de som nu installeras så skulle hushållen i Sverige kunna spara in 10 procent av elförbrukningen, menar forskare. 

– Nu ska jag se hur mycket det kostar att göra två caffelatte, säger Johan Rudborg i Strängnäs och kommer fram till att det kostar 18 öre.

Johan Rudborg och hans familj har sen i somras varit med i ett testprojekt där de haft en elmätare där de via sin dator kan se sin elförbrukning i realtid. På det sättet har de enligt dem själva minskat sin elförbrukning med 20 procent.

Från den första juli i år ska alla hushåll vara utrustade med elmätare som kan läsas av en gång i månaden.

Men forskare i bland annat England menar nu att om Sverige valt att installera de smartare elmätarna som man kan läsa av betydligt oftare så skulle de svenska hushållen i Sverige kunna spara in 10 procent av elförbrukningen.

I dag är det nätbolagen som äger elmätarna. I en rapport från Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien som heter Vägval energi visar det sig att hushållen inte får tillgång till de bästa elmätaren när det är energibolagen själva som ansvarar för dem.

– Ofta är ju nätbolagen samma som de som också säljer el och då har man väl inte som fokus att man ska minska elanvändningen, menar Ulrika Jardfeldt som är en av experterna bakom rapporten Vägval energi.

I rapporten hänvisas till Tyskland där man släppt monopolet på elmätarna fritt.

Enligt Johan Rudborg i Strängnäs så har den så kallade smartare elmätaren fått familjen att ändra sitt beteende, de har blivit mer tävlingsinriktade och vill hela tiden se om de kan få ner förbrukningen ännu mer.

– Vi har blivit bättre på att tänka på hur vi använder spisen till exempel, noggrannare med att använda lock och ska vi använda ugnen i matlagningen så ser vi till att baka bröd då ugnen redan är uppvärmd, berättar Rudborg.

Malin Marcko
malin.marcko@sr.se

I samarbete med: sverigesradio.se/p1/klotet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".