nyköping

Kilaån ska sluta göda Östersjön

Länsstyrelsen startar ett nytt projekt för att förbättra miljön i och kring Kilaån, som rinner ut i Östersjön vid Nyköpings kommun. Projektet behövs för att minska övergödningen i havet och för att bevara samt återskapa värdefull natur i Kiladalen.

Länsstyrelsen ska försöka aktivera markägare i området och engagera dem i de här miljöfrågorna.

– Målet är att dels få tillbaka en mer varierad natur i Kiladalen men också minska belastningen på Östersjön, menar Ursula Zinko på länsstyrelsen.

Projektet berör markägare runt Kilaån, men också de som äger mark kring biflödena till ån. Det finns dock inga krav på att man måste engagera sig, men vill markägarna det så betalar staten arbetet.

De ekologiska åtgärder om markägarna kan göra är bland annat att plantera träd längs ån för att få skugga i vattnet, vilket gör vattnet kallare och det blir därmed mer syresatt vilket gynnar dom organismer som finns under ytan.

Rolf Hallström är en markägare kring Kilaån och han vet precis vad han tycker om Länsstyrelsens nya projekt.

– Det är ju bara att vara positiv till för alla är vi ju intresserade av att lämna över ett bra vatten till våra barn, menar Rolf Hallström.

Hallström själv planerar att dämma upp en bäck som rinner ut till Kilaån.

David Nilsson Hamne
david.nilsson-hamne@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".