SÖRMLAND

"Släck grillen ordentligt i helgen"

När vårsolen tittar fram ökar också risken för gräsbränder. Och det gäller att vara noga med släckningen efter grillning och eldning.
– Det ser ju ut som om det ska bli fint väder i påsk och vi har redan haft ett antal gräsbränder så jag hoppas folk är försiktiga i samband med grillning och eldning runt omkring i vår kommun, säger Göran Herman, förste brandingenjör vid räddningstjänsten i Eskilstuna.

– När det gäller grillning så är man ju alltid själv ansvarig och ska se till att släcka ordentligt efter sig och vara noga med att hitta en lämplig plats att ställa upp grillen på, tipsar han vidare. Man ska också ha vatten eller släckutrustning till hands, tillägger han.

Det är ju många som vill grilla under vår och sommar, men just vid grillning så slarvas det en hel del enligt Göran Herman.

Nu när våren börjar komma så börjar folk också pyssla i trädgården o många vill nog göra sig av med trädgårdsavfallet. Men att elda upp det på tomten får man inte göra.

– Det är bara de sju sista dagarna i april som vi får elda inom tättbebyggt område och det betyder att man inte får elda under påsken inom tättbebyggt område, säger Göran Herman.

Det finns alternativ till eldning när man ska ta hand om trädgårdsavfallet.

– Ett är att man komposterar och åter upp till Lilla Nyby eller så kan man hyra en kompostkvarn eller så kan man vända sig till tekniska verken och hyra ett sådant där brunt kärl och lägga sitt avfall i, slutar Göran Herman, förste brandingenjör hos räddningstjänsten i Eskilstuna.

Fredrik Lorenzoni
fredrik.lorenzoni@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".