Sörmland

Alltfler tvingas till socialen i krisens spår

Alltfler sörmlänningar är beroende av försörjningsstöd. I nästan alla sörmländska kommuner ökar antalet hushåll som får försörjningsstöd. Det visar en granskning som Sveriges Radio Sörmland har gjort. Samtidigt ökar trycket på socialsekreterarna ute i kommunerna.

Sveriges Radio Sörmland har jämfört situationen då det gäller antal hushåll med försörjningsstöd i januari och februari i år med samma månader förra året och året innan. Och resultatet är entydigt.

Antalet hushåll som får försörjningsstöd ökar i alla sörmländska kommuner utom i Trosa. I Trosa minskar antalet hushåll med försörjningsstöd.

Under januari och februari år var det drygt 500 fler hushåll i Sörmland som fick försörjningsstöd jämfört med samma tid ifjol.

Och jämför man de två första månaderna under 2007 med januari och februari i år så har antalet ensamstående kvinnor med barn som får försörjningsstöd i Eskilstuna kommun ökat med drygt 30 procent.

Tittar man på Gnesta så har antalet hushåll där med barn som får försörjningsstöd nästan fördubblats under samma period.

Åh kostnaden för försörjningsstöd  i Eskilstuna kommun hade i mars månad fortsatt att öka med nästan  2 miljoner kronor.

Enligt socialdemokraten Sarita Hotti, ordförande i Arbetsmarknads och familjenämnden i Eskilstuna, så innebär den kraftig ökningen av kostnaden för försörjningsstöd att politikerna tvingas ta pengar från andra områden för att täcka upp. Hon nämner bland annat skolan och äldreomsorgen som tvingas bidra med pengar till försörjningsstöden, eftersom den här situationen inte var möjlig att förutse när budgeten las.

– Det har ju skett försämringar i både sjukförsäkringssystemet och i arbetslöshetsförsäkringen och det gör att staten lägger över kostnader på kommunerna som egentligen är statens, säger Sarita Hotti.

Förutom att alltfler alltså hamnar i en utsatt situation så innebär det här att trycket ökar på socialsekreterarna i kommunerna.

– Ärendetillströmningen ökar nu hela tiden och det betyder att varje handläggare får ta emot fler ärenden. Och det ger en pressad arbetssituation. Det betyder också att man kanske inte har den tid man skulle vilja ha till de personer man möter, säger Sara Wahlqvist, socialsekreterare i Katrineholm.

Orsakerna till att fler hushåll är beroende av försörjningsstöd är fram för allt ökad arbetslöshet men i en del kommuner kan man också konstatera att allt fler söker försörjningsstöd för att de är sjukskrivna men saknar rätt till ersättning från försäkringskassan.

Anna Karin Larsson har tidigare levt på försörjningsstöd. Hon tycker att det borde sättas en gräns för hur länge någon ska behöva gå med försörjningsstöd, sen skulle man få hjälp att få ett jobb, menar hon.

– Har man ett jobb så kommer man ut mer och träffar folk, och blir mer utåtriktad, säger Anna Karin Larsson. 

Karin Frimodig
karin.frimodig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".