Sörmland

Alltfler unga tvingas till socialhjälp

Antalet hushåll med försörjningsstöd ökar i Sörmland - och bland dem som får försörjningsstöd är unga mellan 18-24 år den allra vanligaste gruppen. I flera Sörmländska kommuner är nu mer än en fjärdedel av de som får försörjningsstöd unga under 25 år. 

Unga är de som nu drabbas allt hårdare av lågkonjunkturen. Det har blivit svårare att komma in på arbetsmarknaden och få ett jobb.

I Katrineholms kommun var tredje person som fick försörjningsstöd under januari och februari i år under 25 år. Enligt socialsekreteraren Sara Wahlqvist i Katrineholm, upplever många unga situationen som tröstlös.

– Att känna utanförskap, att inte tillhör något sammanhang, och att känna att man inte riktigt är behövd. Att vakna på morgonen som jag brukar få berättat, och känna att det är lika bra att fortsätta sova för då går dagen fortare, det kan göra tt ungdomarna utvecklar psykisk ohälsa och social fobi, säger Sara Wahlqvist.

Katrineholms kommun är långt ifrån den enda kommunen i Sörmland där många av dom som får försörjningsstöd är unga. I Eskilstuna kommun är en fjärde del av dom som får försörjningsstöd mellan 18 och 24 år. I Strängnäs var 40 procent av de som fick försörjningsstöd första gången under februari i år under 25 år.

– Det här är inte bra, man vill kunna tjäna ihop sina egna pengar, man vill inte behöva be om hjälp. Det känns jobbigt om man inte ska kunna få något jobb, för snart är det ju våran tid, säger Maria Nilsson, gymnasieelev i Eskilstuna.

Karin Frimodig
karin.frimodig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".