Strängnäs

Vindkraftsmotståndare anmäler SVT

Helgaröbon Bernd Stümer har anmält Sveriges Television till granskningsnämnden och kräver att SVT ska betala 100 000 kronor i skadestånd. Stümer är vindkraftsmotståndare och han hävdar att ett TV-program om vindkraft varit osakligt. JO har tidigare givit honom rätt mot Strängnäs kommun i ett annat ärende. 

Det var sedan konsumentprogrammet Plus tagit upp el från vindkraft som Bernd Stümer agerade. Han menar att programmet var osakligt och bland annat presenterade felaktigt låga kalkyler över kostnaden för utbyggnaden av vindkraften. Han hävdar också att det i programmet gavs en felaktig bild av vindkraftens miljöförtjänster. 

Stümer har tidigare fått rätt av Justitieombudsmannen mot Strängnäs kommun. JO kritiserade då kommunen för långa handläggningstider i samband med att Stümer begärde ut kommunala handlingar.

Bernd Stümer är initiativtagare till Helgarögruppen i Strängnäs, som aktivt motarbetar vindkraftsetableringar i kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".