Påsken storhelg för handeln

Påsken är en av årets största mathögtider, och för dagligvaruhandeln lika viktig som jul och midsommar. Försäljningen under påsk är 20 procent större än en vanlig vecka, och trots finanskrisen så räknar Handeln med en försäljningsökning. 

Skärtorsdagen är den dag under påskveckan då dom flesta av oss handlar inför den stundande helgen. 30 procent av påskveckans omsättning äger rum under skärtorsdagen. Detta gör den till en av dagligvaruhandelns absolut viktigaste dagar under hela året.

Och enligt Jonas Arnberg, analytiker på Handelns utredningsinstitut så är maten något av det sista vi drar in på i kristider.

– Vi tror på en försäljningsökning på tre procent jämfört med förra påsken. För även om det är lågkonjunktur så väljer många att lyxa till det lite med maten i påsk. Och om man skjuter större investeringar framför sig med platt-TV och så, så ger det ju kanske lite mer utrymme för maten i påsk, så vi tror att det kommer att bli bra fart på försäljningen, säger Jonas Arnberg.

På Fristadstorget ligger primörer, ägg och påskris upplagt på borden. Och där möter försäljaren Kerstin Andersson som menar att påsken är den största mathelgen.

– Ja påsken är större än julen, det är den absolut största mathelgen. Det som går mest hos mig är grönsaker, det är dill, de ska lägga in lax och det är ägg och potatis och färsk lök, säger Kerstin Andersson.

Micael Sternklint
micael.sternklint@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".