Ensamkommande flyktingbarn får chans att åka på kollo med andra barn. Bilden från annat tillfälle.
Eskilstuna

Nytt kollo för ungdomar

Eskilstuna kommun satsar på ett gemensamt sommarkollo för tonårspojkar som har kommit som ensamma flyktingar till Sverige och andra tonårspojkar. Det gör kommunen för att främja integrationen i kommunen, enligt Servat Barzangi, som jobbar med kommunens sommarkollon.

– Det är bra för de här killarna att träffa andra killar, umgås, lära sig svenska och träffa nya kompisar, säger Servat Barzangi, ansvarig för sommargårdar i Eskilstuna kommun. De andra barnen får mer förståelse för de ensamkommande barnens situation. De kan dela med sig av sina erfarenheter av vad de har gått igenom och deras tankar och visioner om det nya livet i Sverige. 

I dag finns det över 60 barn och ungdomar i Eskilstuna som har flytt från sina hemländer utan sin närmaste familj. På Åshörn sommargård i Trosa ska en del av dem få möjlighet att förhoppningsvis njuta av sommaren tillsammans med andra ungdomar.

Kollot genomförs i samarbete med Solitario, som är ett kommunalt projekt för att stödja ensamkommande flyktingbarn i kommunen.

– Det är bra för dem att lära sig hur det fungerar i Sverige, hur skolan fungerar och ta del av svenska kulturen och naturen, säger Servat Barzangi. Barnen har mycket att dela med sig till varandra och kanske bli kompisar för livet.

Ellen Forslund
ellen.forslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".