Mälardalens högskola kan öka antalet platser vid behov
Sörmland

Högskolan räknar med fler ansökningar

Mälardalens högskola räknar med att få fler ansökningar till höstens utbildningar än tidigare på grund av lågkonjunkturen. På onsdag den 15:e april går ansökningstiden ut.

– Det brukar bli så när det är lågkonjunktur att ansökningarna till högskolan går upp, säger Ingegerd Palmér, rektor vid Mälardalens högskola. Dels är det svårt att få jobb, dels blir man nog varse att det är ganska bra att ha en utbildning i botten.

På andra håll i landet, exempelvis i västra Sverige, har högskolor fått extra utbildningsplatser för att mildra verkningarna av de varsel som uppstått den senaste tiden.

Just nu förs en diskussion mellan stat och kommun om att erbjuda anställda som blivit varslade i vårt område, att kunna få utbildning på högskolenivå. Men hur det ska finansieras är inte klart än, säger Ingegerd Palmér. 

Den 15 april går ansökningstiden till höstens utbildningar ut och redan nu finns det indikationer på att fler söker än tidigare. 300 fler skrev högskoleprovet i vårt område senast, årskullarna som slutar gymnasiet till sommaren har växt och arbetslösheten har ökat.

Om efterfrågan stiger till hösten har Mälardalens högskola möjlighet att utöka platserna på de flesta utbildningarna, säger Ingegerd Palmér.

– Någonstans kring 1500-1600 har vi tagit in de senaste åren till hösten och vi kan säkert utöka det till 2000 om det skulle behövas.

Annika Nordin, Sveriges Radio Västmanland
annika.nordin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".