SÖRMLAND

Tungt jobb att byta däck

Arbetsmiljöverket ger sig ut på turné i Sörmland för att granska den ergonomiska miljön på länets däckfirmor. Just nu är det högsäsong på däckfirmorna inför tusentals byten till sommardäck, ett tungt jobb med upprepade lyft varje dag, buller och stress.

En av 30-talet firmor i länet som snart får besök av Arbetsmiljöverket är Euromaster i Eskilstuna. Mirsa Dinai jobbar här sedan en månad tillbaka.

– Det handlar om teknik när man monterar, annars kommer man inte orka åtta timmar om dagen, säger Mirsa Dinai.

Mats Elvenger som är chef för firman säger att han håller koll på att hans anställda inte drar på sig arbetsskador.

– Jag får skälla på dem ofta för de kastar ofta med däcken helt i onödan. En del tycker det är bra träning för kroppen, men de är yngre än mig så de har inte riktigt förstått att man får lite ont i kroppen efter ett tag, säger Mats Elvenger.

Firman har nyligen flyttat till stora, moderna lokaler med 6 meters takhöjd. I och med flytten passade företaget på att investera i ett förvaringssystem som bygger på att de anställda aldrig behöver lyfta däcken.

– Det gör vi med en liten miniatyrtruck i ett system som kallas finska pinnar, säger chefen Mats Elvenger, som menar att investeringen är väl värd pengarna.

– Det är dyrt att ha personal som inte är på jobbet, säger han.

Arbetsmiljöverket kommer att granska en rad däckfirmor för att se om personalen tvingas utföra många tunga lyft men också ljudnivåer och vibrationer i verktyg.

Tomas Berg är en vältränad ung man som hunnit jobba på fyra däckfirmor och han tror att han kommer att fortsätta inom branschen.

– Jag får hoppas det i varje fall, säger Tomas Berg.

Men tänker du aldrig på hur du arbetar och hur du lyfter?

– Lite. Inte bryta ryggen av mig i alla fall.

Åsa Stöckel
asa.stockel@sr.se