Sörmland

Förslag att stänga av bråkiga elever

Bråkiga elever ska kunna stängas av från skolan under max en vecka, enligt ett av förslagen om hårdare tag i skolan, som regeringen vill skriva in i skollagen. Men förslaget får kritik från skolhåll.

– Jag tror kanske inte att det hjälper så speciellt mycket, för man knuffar problemet en vecka i framtiden utan att ta tag i det, säger Rickard Tannarp, grundskollärare på Slottskolan i Eskilstuna.

– När det handlar om att stänga av eller ta bort väldigt hotfulla elever, så ser jag det som att det är en socialtjänstfråga om barnet är under 15 år. Är de över 15 år så är det en polisfråga. Det är kanske socialtjänsten som ska ha mer rättigheter.  

Tidigare har elever kunnat portas från gymnasiet, men nu vill regeringen att även elever i grundskolan ska kunna stängas av från den ordinarie undervisningen, som längst under en vecka och inte mer än två gånger per termin.

Enligt utbildningsminister Jan Björklund handlar det om elever som beter sig så hotfullt och så våldsamt i skolan att övriga i princip är rädda för att gå dit. Avstängningen syftar till att skapa trygghet åt övriga elever i skolan

– Om de har varit en stor fara så tycker jag att man ska stänga av dem, men de ska få en hemutbildning, säger Guled Abdi, som går i nian på Slottsskolan i Eskilstuna.

– Jag tycker att det är onödigt, för det kommer inte att hjälpa ändå, säger Johanna Österman, som också går i nian på Slottsskolan. De kommer att bråka ännu mer, för de tycker väl att det är skönt att slippa skolan.

Karin Frimodig
karin.frimodig@sr.se