Kyrkogatan 6 i Eskilstuna
Flinkmordet

Polisen frias för missat tips

Polisen begick inget tjänstefel när den förra våren hanterade ett tips i utredningen om det snart 16 år gamla mordet på Göran Flink i Eskilstuna. Det menar chefsåklagare Monica Mimer på Riksenheten för polismål i Malmö som lägger ner förundersökningen. Anledningen är att polisen då den fick tipset nte kunde sätta det i samband med mordet.

Tingsrätten ansåg att den man, som åtalades för mord, gjort sig skyldig till dråp, men han gick fri eftersom avskrivningstiden för dråp hade gått ut då mannen greps och åtalades.

Tipset som polisen fick i april 2008 gällde en man som senare visades sig vara den man som greps och åtalades. Men enligt internutredningen kunde polisen då den fick tipset inte sätta det i samband med mordet på Göran Flink.

Enligt internutredningen framgick det inte av tipset när det aktuella dödsfallet skulle ha ägt rum. Det fanns därför inte anledning för polispersonalen att ta med i beräkningen att brottet dråp skulle kunna vara på väg att bli avskrivet.

Däremot skriver chefsåklagare Monica Mimer i beslutet att lägga ned förundersökningen att det saknas tjänsteföreskrifter som reglerar hur inkomna tips skall hanteras. Polisledningen i Sörmland vill inte komentera ärendet förrän Sörmlandspolisens egen diciplinutredning är färdig. Den beräknas bli klar nästa vecka.

Den 44-åring från Katrineholm som åtalades för att ha mördat Flink i Eskilstuna i maj 1993, friades av Eskilstuna tingsrätt i december förra året.

Rätten ansåg visserligen att han gjort sig skyldig till dråp, men han gick fri eftersom avskrivningstiden för dråp, 15 år, gick ut i maj 2008 - en månad efter att det aktuella tipset blev känt för polisen. Hade mannen gripits och åtalats innan avskrivningstiden för dråp gått ut hade han kunnat dömas till fängelse för dråp.

44-årigen har medgett att han dödat Flink, men att han gjorde det i nödvärn i samband med ett sexuellt övergrepp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".