Läkare anmäld för felanalys av cancer

En läkare som anmäldes för felaktiga analyser av vävnadsprover på laboaratoriet Nova Medical på Mälarsjukhuset i Eskilstuna har anmälts till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Det är Socialstyrelsen som anser att läkaren borde ha upptäckt cancer i flera av de diagnoser som gjordes av vävnadsprover.
Handläggningen hade kunnat innebära stora risker för berörda patienter, menar Socialsstyrelsen Läkaren var tillfälligt anställd på Nova Medical i samband med helgtjänstgöring och Socialsstyrelsen menar därför att verksamhetsansvariga borde ha skapat rutiner med instruktioner för hur läkaren skulle arbeta. Verksamheten hade heller inte bestämt någon metod för kvalitetskontroll och på vilket sätt tveksamma fall skulle hanteras. Läkarens kompetens borde ha bedömts innan han anlitades. Socialsstyrelsen påpekar dock att de felaktiga analyserna inte har inneburit något allvarligt för berörda patienter.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".