Skattesmäll för anställda när Stensand tvistar

De anställda drabbas av tiotusentals kronor i skatteskulder när Studsviksägda företaget Stensand tvistar med Skattemyndigheten. Mattias Hedström är en av runt femtio Stensand-anställda i Sörmland som fått ett stort skattekrav.
Mattias Hedstöm är en av de anställda som åkt på en skattesmäll. - I vintras kom det ett brev med krav på 42 300 från skattemyndigheten och de pengarna har inte jag på fickan, säger han. Mattias Hedström bor i Nyköping men jobbar under veckan på kärnkraftverket Barsebäck i Skåne. Hans arbetsgivare, Studsviksägda företaget Stensand, arbetar med strålskydd och sanering av radioaktivitet, och det är vanligt att Mattias och kollegerna jobbar långt hemifrån. För att täcka de extra levnadskostnaderna får de en stor del av sin ersättning från företaget i form av traktamente, och där dras ingen skatt. Men skattemyndigheten menar att det faktiskt handlar om lön. Därför krävs många av de 250 Stensand-anställda i landet, varav ett femtiotal i Sörmland på retroaktiv inkomstskatt sen 2002. I Mattias Hedströms fall alltså drygt 42 000 kronor, som han genom ytterligare avdrag fått ner till sju tusen kronor. Trots att Stensand varit i tvist med skattemyndigheten sedan 1999 så säger företagets VD, Jan Bjerler, att han blev lika överraskad som de anställda över skattesmällen. - Vi har varit i den här tvisten sedan 1999 men då var ingen av de anställda involverad överhuvudtaget från skattemyndighetens sida. Trots skattemyndighetens bedömning så fortsätter Stensand att betala ut traktamenten i stället för beskattad lön till sina saneringsarbetare. Det betyder i så fall en ny stor kvarskatt nästa år för Mattias Hedström.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".