Vårdbudgeten

Svårt att hitta praktikplatser

Regeringen skjuter till extra pengar för att arbetslösa ska kunna göra praktik i väntan på jobb. Det framgår av vårbudgeten, som presenterades idag. Men för arbetslösa industriarbetare blir det svårt att hitta praktikplatser.

– På företag som har varslat är det omöjligt i princip. På fordonsindustrin och på underleverantörsföretagen är det en del som väljer att sommarjobba på de företag de kommer ifrån, säger Gösta Reinl, vd för Eskilstuna fabriksförening.

Arbetsförmedlingen ska få mer pengar från regeringen för att möta den ökade arbetslösheten, det meddelade finansminister Anders Borg idag.

Pengarna ska bland annat gå till praktikplatser. Tanken är att arbetslösa genom praktik ska kunna behålla kompetensen i väntan på jobb.

Chefen för arbetsförmedlingen i Eskilstuna, Bodil Ekström, välkomnar det ökade stödet, men säger att ökade medel också kräver bra insatser. Och det kan bli svårt att ordna praktik, eftersom många företag har ont om arbetsuppgifter och har svårt att ta emot folk.

På Arbetsförmedlingen i Eskilstuna träffar SR Sörmland Terese Hellman som väntar på att få träffa en handläggare. I januari blev hon av med jobbet på industriföretaget IAC i Eskilstuna. Hon har gjort praktik förut när hon varit arbetslös, men är kritisk till praktikplats.

– Du får ju bara hälften jämfört med de som jobbar. Det är förnedrande.

Men är det inte bättre än att vara arbetslös?

– Jo, självklart, men om det inte ger något efteråt. Men att bara göra det för att arbetsgivaren ska får gratis arbetskraft är inte schysst.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se