Sörmland

Kraftigt ökad arbetslöshet

Arbetslösheten i Sörmland ökade kraftigt under mars jämfört med för ett år sedan. Enligt den senaste månadsstatistiken från Arbetsförmedlingen så var 11 700 personer arbetslösa i mars vilket är en ökning med drygt 4000 personer eller 60 procent jämfört med för ett år sedan. Under mars varslades 650 personer om uppsägning i länet.

Under årets första kvartal har närmare 1700 anställda varslats om uppsägning i länet och det är fler än under krisåren i början av 90-talet. Varslen har nu legat på en mycket hög nivå i ett halvår. Det är framförallt tillverkningsindustrin, som varslat, men även transportsektorn och i kommunerna.

Sörmland är ett av de län som har drabbats hårdast av lågkonjunkturen, enligt arbetsförmedlingen. Den totala arbetslösheten (öppet arbetslösa och i åtgärdsprogram) var i mars 7 procent i Sörmland jämfört med 5,4 i landet i stort.

Högst arbetslöshet har Eskilstuna med 8,7 procent. I Eskilstuna och Oxelösund ökar arbetslösheten mest. Sörmland har nu också den högsta arbetslösheten bland ungdomar.

Den minskade efterfrågan på arbetskraft märks nu tydligare i fler branscher än tidigare. Det mesta tyder också på att lågkonjunkturen även kommer att drabba tillgången på semestervikariat och feriearbeten.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".