Hållsta skola hotas av nedläggning.Foto: Karin Frimodig
Eskilstuna

Centerkritik mot skolnedläggningar

Reaktionerna är många på förslaget att lägga ner landsbygdsskolorna Hållsta och Hällberga i Eskilstuna. Christina Andersson (C) tror att en nedläggning kan innebära negativa konsekvenser för landsbygden.

– Många som flyttat ut säger ju att det är den lilla skolan som ligger nära som är en viktig anledning till att man flyttat just till den bygden. Jag som värnar om landsbygden ser ju att skolorna på landsbygden är mer än en skola. Det är en mötesplats för bygden, säger Christina Andersson (C) ledamot i barn- och utbildningsnämnden.

För drygt en vecka sedan bestämde politikerna i barn- och utbildningsnämnden att förvaltningen skulle göra en snabb lokalutredning för att se hur kommunen kan spara på lokaler. Men redan efter en vecka kallade förvaltningsledningen till en presskonferens för att berätta om det förslag som har väckt starka känslor hos berörda föräldrar och lärare.

Oppositionen är starkt kritiska till att förslaget presenterades för media innan politikerna fått ett underlag att ta ställning till.

– Vi är överens om att vi måste ju göra någonting. Det är viktigare att ha personal till våra elever än att ha halvtomma lokaler, men vad det är vi ska göra vill vi ha ett underlag till innan vi tar ställning.

Förvaltningen föreslår att två skolor ska läggas ned, Hållsta skola och Hällberga skola och att högstadiet på Hammargärdet och Slottsskolan läggs ner. Förutom detta väntas bidraget per elev i skolan minska. Förvaltningen ska spara 82 miljoner, varav 72 miljoner kronor i förskolan, grundskolan och gymnasiet.

Karin Frimodig
karin.frimodig@sr.se

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".