Eskilstuna

Nytt sparpaket drabbar missbrukare

Den försämrade ekonomin slår nu allt hårdare mot kommunerna. Idag kom ett nytt kraftigt sparpaket i Eskilstuna. Arbetsmarknads- och familjeförvaltningen måste spara närmare 50 miljoner. Därför föreslår förvaltningen att 60 tjänster ska bort från och med maj. Det betyder att var tionde tjänst inom förvaltningen försvinner.

Missbruksvården kommer att drabbas om besparingarna klubbas igenom av politikerna. Institutionsplaceringar av missbrukare ska minska och en mottagning för missbrukande kvinnor läggs ner.

Förslaget går bland annat ut på att missbrukare bara ska få komma in på behandlingshem om det rör sig om en tvångsplacering eller om det finns plats på hemmet Vårnäs, enligt förslaget.

– Tyvärr har vi redan en hög dödlighet i Eskilstuna i alkohol- och drogrelaterade sjukdomar. Risken finns att den kommer att öka ytterligare, säger Pia Andersson, chef för beroendeenheten.

Enligt henne är det vanligt att missbrukare själva tar initiativ till att komma in på behandlingshem, innan det har gått så långt att dom måste omhändertas enligt lag.

Men i framtiden kommer den möjligheten begränsas, om det förslag som Arbetsmarknads- och familjeförvaltningen lagt fram blir verklighet. Genom att säga nej till att låta missbrukare komma in på behandlingshem ska man spara in sex miljoner av de 50 som ska sparas.

Bara ett behandlingshem ska få ta emot missbrukare, det är hemmet Vårnäs, som kommunen har ett särskilt avtal med. Men enligt beroendeenhetens chef Pia Andersson kan inte det hemmet ta emot alla slags människor, till exempel heroinister och personer med psykiska sjukdomar. Hon säger att hon förstår att kommunen måste spara, men i det här fallet kan konsekvenserna bli mycket allvarliga.

Det öppna intaget på mottagningen Vägen i Eskilstuna ska också läggas ner, enligt förslaget. Hit kan missbrukare komma utan att behöva kontakta socialtjänsten.

Enligt teamledaren Elisabeth Hjermström fyller det öppna intaget en viktig funktion. Dels kan människor få hjälp snabbare, eftersom mottagningen inte kräver något beslut från socialtjänsten, dels kan människor få hjälp utan att blanda in några myndigheter. De flesta som kommer genom det öppna intaget är kvinnor och ungdomar.

– Det är en målgrupp som vi kommer att missa om man tar bort det öppna intaget, säger hon.

För närvarande får omkring 240 personer behandling på mottagningen Vägen. Hälften av dem kommer genom det öppna intaget. De är ofta mer motiverade och slutför behandlingen i högre grad än de som kommer via socialtjänsten, enligt Elisabeth Hejrmström.

I den konsekvensbeskrivning som följer med förvaltningens sparförslag står det att det finns en risk för ökad dödlighet bland missbrukare om besparingarna genomförs. 

– Det är väldigt drastiska konsekvenser. Det är människor i en skör situation, säger Bo Swärd, chef för arbetsmarknads- och familjeförvaltningen.

– Men det är upp till oss att i första hand hitta andra metoder minska den negativa effekten av neddragningarna. Många ropar på att vi ska dra ner på administrationen, men det har vi gjort redan, men tar vi bort 100 procent motsvarar det ändå inte de neddragningar som vi pratar om här, säger Bo Swärd.

Förslaget innebär också besparingar inom ungdomsvård. De 15 miljoner kronor som avsatts för att tillgodose ökade behov hos ungdomar som har det svårt, minskas till 10 miljoner. I praktiken innebär det att kommunen inte kommer kunna placera lika många ungdomar i familjehem som man räknat med.

Dessutom föreslås nedskärningar inom Komvux. Omvårdnadsprogrammet som utbildar undersköterskor inom Komvux läggs ner och alla teoretiska kurser utom kärnämnen försvinner, enligt förslaget.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".