ESKILSTUNA

"Kommunen förlorar på det här"

Eskilstuna kommun kommer att förlora på att lägga ner Komvux omvårdnadsprogram, enligt lärarna på skolan. 
Arbetsmarknads- och familjeförvaltningen vill lägga ner programmet som en del i ett sparpaket på 50 miljoner. Kommunen räknar med att spara fem miljoner kronor på nedläggningen.

Ing-Britt Karlborg, lärare på omvårdnadsprogrammet, förstår inte hur förvaltningsledningen resonerar.

– De som går här utbildar sig för ett arbete och blir genom det självförsörjande. Utan utbildningen blir m¨nga av dem bidragsberoende och det drabbar ju kommunen ekonomiskt, säger hon.

På omvårdnadsprogrammet på Komvux kan man utbilda sig till undersköterska eller bli skötare inom psykiatrin. Många av de som går här har tidigare varit långtidsarbetslösa eller sjukskrivna. Här finns också många flyktingar som har läst svenska för invandrare och nu vill söka sig ut i arbetslivet.

Michaela Larsson går nästsista terminen här. Hon ville ha en utbildning, men ville slippa sitta i skolbänken och istället göra något mer praktiskt. Hon har redan fått sommarjobb på ett äldreboende där hon har gjort praktik.

Men enligt förvaltningschefen Bo Swärd finns det inte ett tillräckligt behov av omvårdnadsprogrammet.

Bo Swärd säger också att gymnasiets vårdprogram nu utökas för att få ett innehåll som liknar det på Komvux och förvaltningsledningen vill undvika att Komvux konkurrerar med gymnasiet.

Men läraren Ing-Britt Karlborg tror att Komvuxeleverna är mer motiverade att jobba inom vården än många gymnasieelever, som kanske inte är helt säkra på vad de egentligen vill när de söker till gymnasiet. Hon påpekar att inga utredningar gjorts om hur många av dem som går på gymnasiets vårdprogram, som verkligen tar jobb inom vården.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Dessutom menar hon att behovet är stort av vårdpersonal i framtiden. Och enligt henne får 90 procent av alla som går omvårdnadsprogrammet på Komvux jobb efteråt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".