Inte många kommunalråd anser sig ha tid att blogga.
sörmland

Toppolitiker nobbar bloggen

Endast en av de sörmländska kommunstyrelse-ordförandena använder sig av bloggen för att kommunicera med invånarna och andra politiker. Resten menar att det hänger på tiden att de inte bloggar, visar en rundringning som SR Sörmland har gjort.

Bloggar på Internet har blivit ett allt viktigare sätt för politiker att kommunicera med väljarna.

I det senaste presidentvalet i USA, anses bloggar ha haft stor betydelse och i Sverige har utrikesminister Carl Bildts blogg fått stor uppmärksamhet.

Många tror nu att bloggen kommer att ha en viktig roll i valet 2010. Men trots det så är intresset för bloggande mycket svagt bland sörmländska kommunpolitiker.

Vid en rundringning som Sveriges Radio Sörmland gjort bland länets kommunstyrelseordförande så var svaret på frågan om de bloggar så gott som entydigt.

– Nej jag bloggar inte, jag tycker inte att jag har tid till det och har liksom inte kommit fram till det ännu, säger Hans Ekström kommunstyrelseordförande i Eskilstuna.

Hans Ekströms svar sammanfattar ganska väl vad de allra flesta svarar på frågan om varför de inte bloggar, det hänger på tiden.

Den enda av dem som bloggar det är Viking Jonsson, socialdemokratisk kommunstyrelseordförande i Vingåker.

– Jag försöker göra ett inlägg en till två gånger i månaden, jag ser det som ett sätt att komma till tals helt oredigerad, säger Viking Jonsson.

Jonsson menar att i bloggen skriver han såväl om rikspolitik som om den lokala Vingåkerspolitiken.

Efter presidentvalet i USA i höstas då Barack Obama visade vad en politiker kan göra med blogg och webb så var det många som menade att nästa svenska val kommer att bli mer webb-baserat och att allt fler politker kommer att använda sig av bloggen för att nå ut med sitt budskap.

Men redan till förra valet var bloggen ett redskap för Benita Vikström som är kommunstyrelseordförande i Oxelösund.

– Jag tyckte det var viktigt till valet men det borde ju vara lika viktigt varje dag, menar Benita Vikström som har tankar på att ta upp bloggandet igen.

Men om invånarna i de sörmländska kommunerna kommer att få se sina makthavare blogga inför valet återstår att se ungefär hälften tror sig börja blogga i valrörelsen å knappt hälften har tankarna på annat.

– Vi får väl se framöver men just nu är det kommunens ekonomi som är i fokus, menar Göran Dahlström som är kommunstyrelseordförande i Katrineholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".