Eskilstuna

Tufft ekonomiskt för hushållen

Det är tuffa ekonomiska villkor för många som bor i hyresrätt. Det visar en undersökning som Hyresgästföreningen har gjort. Föreningen har jämfört det ekonomiska utrymmet i ett antal typhushåll och av 30 kommuner hamnar Eskilstuna på 13:e plats där toppskiktet i rangordningen klarar sig bäst.

Föreningen har jämfört det ekonomiska utrymmet i ett antal typhushåll och av 30 kommuner hamnar Eskilstuna på 13:e plats. Hushåll i hyresrätt i Skövde klarar sig bäst. Hushåll i Kalmar klarar sig sämst. Hushåll i Södertälje har det också mycket kärvt, enligt rapporten.

Hyresgästföreningen har rangordnat vilken kommun som står sig bäst hushållsekonomiskt i förhållande till de övriga.

Generellt har många hushåll svårt att skapa en ekonomisk buffert för oförutsedda utgifter eller arbetslöshet, enligt hyresgästföreningen.

– Visserligen ligger Eskilstuna på den övre halvan i listan, men vi märker att ensamstående med barn och den ensamstående med låg lön har det mycket tufft. De grupperna har svårt att spara till en ekonomisk buffert och får det svårare till exempel vid arbetslöshet och sjukdom. Och allra värst är det för garantipensionären.

I Eskilstuna har en garantipensionär inte mer än drygt 500 kronor över efter att skatt, hyra och nödvändiga kostnader är dragna.

– De får ju heller inte del av jobbskatteavdraget, som hjälper upp ekonomin för den grupp där det finns två som förvärvsarbetar, säger Lars Holm i hyresgästföreningen.

Föreningen befarar att läget kommer att försämras de kommande åren om ekonomin blir ännu sämre.

– Skatten och hyran är två dryga poster i människors ekonomi och de här siffrorna borde leda till eftertanke hos dem som finns i de beslutande församlingarna. Särskilt de äldres situation kommer ju att bli än mer utsatt om man genomför de föreslagna besparingar på över 60 miljoner inom äldreomsorgen här i Eskilstuna. Det är mycket oroande, säger Lars Holm i ett uttalande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".