Neddragningar kan ge sämre äldreomsorg, enligt Bengt Gustafsson, socialchef i Strängnäs
Strängnäs

Risk för sämre äldreomsorg

Strängnäs kommun ska spara nio miljoner kronor på socialkontorets verksamhet och den allra största delen ska tas från personalkostnader inom äldreboenden. Idag ska socialnämnden ta ställning till tjänstemännens förslag, som enligt socialchefen Bengt Gustafsson kan få stora konsekvenser - sämre omsorg för de äldre och en sämre arbetsmiljö för personalen.

– Det blir en frustration i att man går hem från jobbet och man känner att man inte har gjort tillräckligt och man känner sig otillräcklig, säger Jonny Somogyi, distriktsordförande för Kommunal i Strängnäs. Vi klarar av de primära behoven att de får komma upp, de får mat, får på sig kläder och att hygienen sköts, men det andra runt omkring kan man glömma. Det blir en frustration för personalen, för man vill ju mer än så.

Enligt Socialstyrelsens rekommendationer ska personer med demenssjukdomar bo i särskilda gruppboenden, eftersom de kräver mer tillsyn och omsorg än övriga äldre. De kan skapa oro bland övriga äldre om de placeras på samma boenden. En av de större besparingarna som socialkontoret i Strängnäs nu föreslår innebär just att man låter bli att skapa speciella gruppboenden för äldre med demenssjukdomar och låter dem bo med övriga äldre. Det kommer, enligt socialkontoret egen konsekvensbeskrivning, innebära sämre omsorg och vård för både dem med demenssjukdomar och för dem som inte är demenssjuka.

För personalen innebär det ökad stress och en sämre arbetsmiljö överlag. Socialkontoret räknar med att det kan leda till ökad sjukfrånvaro och ökade arbetsskador.

– Tänk efter före, säger Jonny Somogyi till politikerna, som ska fatta beslut i socialnämnden idag. Det har man säkert gjort i det här läget och jag vet att det inte finns så mycket att ta av. Men jag hoppas att de är lyhörda och verkligen följer upp det här.

Johan Tjerneng
johan.tjerneng@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".