Dålig ekonomi i de sörmländska kommunerna

Ekonomin i de sörmländska kommunerna försämras nu snabbt. Den grundläggande förklaringen är att skatteintäkterna minskar och kostnaderna ökar. Läget är bekymmersamt i alla kommuner, visar en rundringning som Sveriges Radio Sörmland har gjort.
Eskilstuna har 81 miljoner kronor i underskott, Nyköping har 70 miljoner, Flen 32 miljoner och Katrineholm 44 miljoner. Listan kan göras lång på kommuner i länet som har dålig ekonomi. Skatteintäkterna minskar och kostnaderna ökar, och i många kommuner anser politikerna att det delvis är statens fel att kommunerna går dåligt. Statliga reformer, som maxtaxan, gräver hål i kassakistan och kostnaderna för stöd och service för funktionshindrade ökar. Den enda kommun som ser ut att få ett litet plus är Vingåker. I både Katrineholm och Oxelösund ska vård och omsorg banta. I Strängnäs, Katrineholm och Flen planeras för personalnedskärningar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".