SÖRMLAND

Återbesök hos läkare inte gratis

För att minska användningen av antibiotika så vill nätverket Strama, som arbetar med frågan på uppdrag av regeringen, att alla landsting ska erbjuda fria återbesök för de som drabbats av bakteriella luftvägsinfektioner som inte behandlats med antibiotika. Men återbesöken vid den här typen av kontroller är inte gratis i Sörmland.

Något som nätverket Strama är kritiskt till eftersom de menar att det riskerar att öka användandet av antibiotika och därmed också problemet med resistenta bakterier.

De flesta vanliga infektioner som luftrörskatarr och lindrig halsfluss läker ut av sig själva utan antibiotika. Men patienter som inte fått antibiotika och inte blivit bättre bör enligt Strama erbjudas ett kostnadsfritt återbesök. En kartläggning visar dock att denna möjlighet endast finns i knappt hälften av alla landsting.

– För att bromsa utvecklingen av resistenta bakterier är det viktigt att stoppa all onödig antibiotikaanvändning, säger Johan Struwe, överläkare vid Strama.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".