Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
SÖRMLAND

Samhallchef har svårt att förstå kritiken

Färre funktionshindrade får jobb på statliga Samhall när enklare arbetsuppgifter försvinner och bolaget istället blivit ett tjänsteföretag. En majoritet av de arbetsförmedlare som Sveriges Radio varit i kontakt med är mycket kritiska och menar att Samhall inte längre lever upp till sitt uppdrag. Men Samhalls regionala informationschef Hans-Gunnar Isaksson har svårt att förstå kritiken.

– Det är lite svårt att förstå måste jag säga. Vi har förändrats mot ett mer tjänsteorienterat företag och vi tycker att personerna som tas emot i Samhall idag kan erbjudas en större variation av arbetsuppgifter än tidigare. Det är förbryllande att man är så kritisk, säger Hans-Gunnar Isaksson.

Kritiken mot det statliga vinstdrivande aktiebolaget Samhall är hård från arbetsförmedlarna. Närmare 64 procent tycker att det blivit svårare att anvisa personer med funktionshinder till Samhall. Fyra av fem tillfrågade anser att vinstkravet och övergången från verkstäder till tjänster och bemanning påverkat Samhalls möjligheter att hjälpa funktionshindrade negativt.

Enligt arbetsförmedlaren Tone Sandöy-Norelius i Eskilstuna är det inte längre någon idé att anvisa personer med svårare funktionsnedsättningar till Samhall.

Enligt Hans Gunnar Isaksson så kan kritiken delvis bottna i att Samhall idag har 25 procent färre anställda än år 2000. Men han hävdar att bolaget lever upp till de krav som beställaren, regering och riksdag ställer upp.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".