Tidigare misstänkt för branden är kritisk mot polisen
Branden på Statt

Tidigare misstänkt känner sig kränkt

Den 37-åring som från början var anhållen misstänkt för inblandning i brandattentatet mot Statt i Eskilstuna i slutet av februari är kritisk till polisen och känner sig kränkt av att han blev gripen. I media målades bilden upp av att polisen var säker på att den hade gripit rätt man, men så var det inte.

– Min tanke var oskyldig livstid eller oskyldig tio till tolv års fängelse, säger Jonas Nielsen, som talade ut igår i SVT:s nyhetsprogram SVT Sörmland.

Du har barn och sambo. Hur gick tankarna om dem?

– De måste lida tänkte jag, för det är ju ingen gillkiosk som har brunnit ner. Det mediala uppbådet förstod jag inte förrän jag blev släppt på lördagen. Mina tankar var då att må de inte bli för mycket uthängda.

Jonas var inlåst i två dagar och polisen håller ett enda kort förhör. Det görs en husrannsakan i Jonas och sambons hem. På lördagen pratar länspolismästare Mats Kirestam på Fristadstorget i Eskilstuna inför tusentals människor i en manifestation mot grov kriminalitet. Han berömmer polisens arbete, men bara minuter senare släpps Jonas. Han är fri, men folk ute på stan har sin åsikt klar.

– Många tittade väldigt mycket och intensivt, säger Jonas Nielsen. Det var kränkande bara det.

Vad tycker du om polisens arbete?

– För en sådan här stor sak borde de ha lite mer kött på benen. Det finns vissa poliser som jag anser borde gå om polisskolan. Jag tycker inte att man kan gå ut och såga en människa vid knäskålarna, med sådana starka ord som vi har tagit rätt man.

Kriminalkommissarie Svante Melin säger att polisen inte vill kommentera kritiken, men att mannen har rätt att söka ersättning hos Justitiekanslern, JK.

Han påstår att polisen varit säkra på att den man som finns på bilder från övervakningskameror och som publicerats i media är en man som är inblandad i brandattentatet, men förnekar idag att polisen strax efter branden den 25 februari sagt att den var säker på att 37-åringen var gärningsmannen.

Carl Larsson, SVT:s Östnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".