Eskilstuna

Kraftig förlust för Volvo CE

Lastmaskintillverkaren Volvo CE, med stor produktion i Eskilstuna, gjorde en kraftig förlust på närmare 1,4 miljarder det första kvartalet i år. Samma period förra året gick Volvo CE med drygt en miljard i vinst. Hela Volvokoncernen gjorde en förlust på 5,8 miljarder kronor.

Orsaken till förlusten är den kraftiga nedgången på världsmarknaden och därmed minskad efterfrågan på anläggningsmaskiner.

Efterfrågan minskade på VCE:s alla marknader, som Europa, Nordamerika och Asien. Däremot ökade efterfrågan i Kina något. Volvo tror på en fortsatt svag utveckling på marknaden framöver. De stimulanspaket som har beslutats av flera regeringar har ännu inte haft någon större påverkan på branschen men kan komma att ha det mot slutet av året och från 2010 och framåt, bedömer Volvo.

Det försämrade resultatet är framför allt en effekt av den minskade försäljningen som är en konsekvens av den kraftiga nedgången på världsmarknaden för anläggningsmaskiner och en negativ valutapåverkan.

Volvo CE har tidigare och gör fortfarande omfattande förändringar av organisationen, minskade lager och bantning av personalstyrkan för att effektivisera sin produktion.

Flera hundra anställda har exempelvis blivit av med jobbet vid anläggningen i Eskilstuna och nyligen varslades 50 tjänstemän där om uppsägning. Volvo CE har totalt varslat cirka 4300 anställda, motsvarande mer än 20 procent av samtliga anställda, sedan september 2008.

Den 31 mars var värdet i orderboken 73 procent lägre än vid samma tidpunkt föregående år, uppger Volvo i delårsresultatet.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".