Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Eskilstuna

Skoldemonstrationer i Eskilstuna

Protesterna bland föräldrarna växer mot förslaget att lägga ner två skolor i Eskilstuna, Hållsta och Hällberga skola. Föräldrar har tagit initiativ till nya protester och kommer från och med i morgon och varje lördag fram till 13 juni demonstrera mot de planerade nedskärningarna.

– Vi gör det för att vi tycker att det dras ner på barn och ungdomar för mycket. Barnen är framtiden, säger Mattias Högström.

Vad hoppas Ni att demonstrationerna ska ge?

– Större uppmärksamhet för frågorna hos folk och politikerna så att de får upp ögonen för den här problematiken. Det skapar mycket oro när det blir omorganisationer med korta mellanrum. Vi hoppas på långsiktighet.

I maj ska barn- och utbildningsnämnden fatta beslut om att minska förvaltningens kostnader med 82 miljoner i år och nästa år. I sparpaketet ingår förslaget att lägga ner Hällberga skola och Hållsta skola tillsammans med Slottsskolans och Hammargärdets högstadier.

Protesterna växer därför bland lärare och föräldrar, som tagit initiativ till demonstrationer flera lördagar framöver, fram till den 13 juni. Föräldrarna arrangerar demonstrationståg från och med lördagen den 25 april från Stadsparken till Fristadstorget.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Johan Nilsson anser att det är viktigt med en öppen dialog och välkomnar demonstrationerna.

– Det är positivt att folk engagerar sig och manifesterar för de frågor man tycker är viktiga. Det är jätteviktigt att vi får så mycket input som möjligt inför det beslut som vi ska fatta, det är viktigt i en demokrati. Jag kommer även att träffa de här nätverken för att de ska få framföra sina åsikter på ett bra sätt.

I slutet av 90-talet bildades ett föräldranätverk mot de nedskärningar som då var aktuella. Underskottet i barn- och utbildningsförvaltningen var då närmare 70 miljoner, ungefär som nu, tio år senare. Nu engagerar sig en ny föräldrageneration mot kommunens besparingar.

David Nilsson-Hamne
david.nilsson-hamne@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".